m2

izdavaštvo i grafičko oblikovanje

Cijena za internet narudžbe: 16 EUR (120,55 kn)

224 stranica formata 16x23 cm

ARVALIS 2022. ISBN 978-953-8068-40-9

Poštarina za HR uračunata u cijenu

Crtica o autorima iz prve knjige - Tko stoji iza (ili ispred) ovog nedjela?

Čedomir Miler, među prijateljima poznat i kao Grizzly, diplomirani inženjer geo-nečega, miran, staložen, istinoljubiv i političar. To djeluje nespojivo, al’ dobro sad...

Uza svoj doprinos sveopćem boljitku na županijskoj političkoj sceni, ovaj političar “pučanin” kruh je zarađivao kao tehnički direktor vodovoda u komunalnoj tvrtki “Ponikve”. Ovdje se odmah nametnula paralela s Lucijem Sestom Deksterom, pripadnikom treće kohorte pretorijanaca u doba rimskoga cara Domicijana, koji je o vlastitom trošku uveo vodovod u Fulfinum (pokojni antički gradić u blizini Omišlja), te tako zaradio zahvalu uklesanu u kamenu ploču. Za razliku od L.S.D.-a, naš je junak sudjelovao u obnovi i izgradnji vodovoda na cijelom otoku Krku (u doba raznih vladara), ali ne svojim novcem, nego novcem svih stalnih i povremenih žitelja otoka. Mislili smo apelirati na lokalno pučanstvo da i njemu postavi kamenu ploču, ali s obzirom na cijenu kubika vode, bojimo se da ga netko ne “poploči”!

Trenutno je izabran za zamjenika gradonačelnika grada Krka - pravi ”vejski velmoža”.

Biračko tijelo već godinama osvaja principijelnošću i iskrenošću. Kako ne bi obmanuo birače, predizborna obećanja uopće ne daje. Imovinsku karticu nije objavio, ali pouzdano znamo da posjeduje ženu i dvoje djece, u stvari, tko tu koga posjeduje vrlo je upitno, no o tome drugom prilikom... Uz navedeno, posjeduje i bogatu kolekciju fotografija divljih odlagališta smeća na otoku Krku, kojima u kolega vijećnika budi ekološku svijest. Njegova maksima je: Ne bacaj rđavog fiću u našu lokvu miću!

U ovom trijumviratu, taj “veljački građanin” jedini je rođeni otočanin, stoga ljetuje u Begovom Razdolju...

Berislav Horvatić, doktor teorijske fizike, autor onog prvog citata s početka ovog teksta. U teoriji fizičar, u praksi zaljubljenik “pastirske arhitekture” (gromače, komarde, mrgari…), herpetofaune, lingvistike... Predanim je radom markirao šetnice puntarsko-starobašćanskoga kraja. Toliko dobro poznaje taj južni dio otoka, da ga ponekad za ophodnji čak i ovce zaustavljaju i pitaju kako najbrže stići do tog i tog drmuna. Kada već spominjemo ovce, prema vlastitom priznanju odličan je poznavatelj “ovačke” populacije. Iako sam ne posjeduje ni nacrtanu ovcu, jednim kratkim, ali odmjerenim pogledom bez problema će razaznati drašku od jurandvorske ovce. U idućem životu reinkarnirat će se kao pastir ili današnjom terminologijom - menadžer stada!

U ostatku knjige nazivan “Bero”, ponekada i “Berus” (Vipera berus - riđovka) zbog svojih sklonosti ka zmijskom svijetu.

Osim terenskog dijela posla, spašavao je stvari i kada smo zapeli na latinskom, grčkom, talijanskom, njemačkom, bodulskom i inom nama nerazumljivom jeziku.

Denis Lešić, najslabija karika ovog lanca. Običan laik koji se u sve petlja. Za politiku prepošten, za znanost preglup, no uz jednog političara i jednog znanstvenika uvijek dobro dođe i “udarnik” koji može potegnuti, kako ne bi sve ostalo na: trebalo bi…, moglo bi se…, bilo bi dobro….

Realan i skroman, nikada ni poželio nije i ovce i novce, uvijek samo novce! O ovcama se ipak treba brinuti, dok za novac nema brige. Novac već zbrinu supruga i “nejač”.

Dobno-empirijsko-intelektualno inferioran prethodno spomenutom dvojcu, no redovito se brije, za razliku od tih štovatelja - više lika, manje djela - Marxa i Engelsa.

Denis Lešić - dr.sc. Berislav Horvatić - Čedomir Miler

TAJNE OTOKA KRKA 2

Od prve knjige “Tajne otoka Krka” 2010. godine štošta se promijenilo i vrijeme neumitno prolazi. Kroz period između ovih dviju knjiga o “Tajnama...”, u izdavačkom opusu ove tvrtke, obnovila su se neka izdanja knjiga krčke tematike, dovršila se foto-monografija o Južnom Krku i prekrasnim vidicima koje on pruža, “rodio” se ča­sopis Krčki val... Tako su i neki tekstovi objavljeni u ovoj knjizi ranije bili objavljeni u Krčkom valu (čekajući objavu ovdje), a mogu reći da je taj časopis i “krivac” što se ovoliko odužilo izlaženje “Tajni... 2”. Koliko god bilo zanimljivo raditi na časopisu, toliko i oduzima slobodno vrijeme u kojem su inače nastajale knjige.

Tajne otoka Krka - 2. dio ispale su nešto osobnije, a obrađuju i više osoba. U prvima su dominirale neke “velike” krčke teme, dok su ovdje mjesto našle i neke “manje”, priče i doživljaji opisani kroz prizmu nekog našeg pogleda na otok. Dio tema nastao je na poticaj i zbog elektroničkih poruka nekih ljudi koji su nam se javili nakon objavljivanja prvih “Tajni...”, a neke su teme bile duže vremena prisutne u našim mislima. Dugo su se krčkale, podgrijavane više puta. Ako je ovo izdanje kao i sarma (mlje­ve­ne misli omo­tane listovima papira), za koju se pouzdano zna da je višekratno podgrijavana bolja, onda bi i “ovo” moglo ispasti ukusno. Pod uvjetom da volite sarmu!

Iz sadržaja:

Dvorište u gradu Krku

Romeo i Julija...

Kolijani (živio kralj II - Gabonjin, Dubašnica)

Dubašnica - kolejani 2014./2015.

Ustav Republike Hrvatske

Lokve i lokvići

Pere Jurov - narodni vidar

Kambun i Dolovo

Turizam

Slučajni susret

Vela škulja

Tempus fugit...

Puntarska ploča

Draško vrbanski spor...

Kričamska jama II

Pismenost po, i oko Stare Baške

“Freske” svetog Jeronima

Klanac Zala (fotopis)

San ljetne noći (mrgari na Lipici)

Svjetionik na otoku Prviću

Zakopani most

Ivan Štefanić Umolina draški arhitekt bez diplome

Zvonimir na Krku?

Kamenarije II

Gromača...

Austrijska zemlja...

Ruka u kamenu

Suhozidni “luksuz”

Škulj

Crikva Svetoga Mikuli va Dupljeh

Popriva kralja Petra Krešimira IV.

Priča o krčkoj solani

Fotoaparatom po otoku

+

= 30 EUR

(226,04 kn)

Tajne otoka Krka 1

Tajne otoka Krka 2

knjigaTOK3 knjigaTOK1 knjigaTOK2 m5