m2

izdavaštvo i grafičko oblikovanje

Cijena za internet narudžbe: 16 EUR (120,55 kn)

208 stranica formata 16x23 cm

ARVALIS 2018. ISBN 978-953-8068-32-4

Crtica o autorima - Tko stoji iza (ili ispred) ovog nedjela?

Čedomir Miler, među prijateljima poznat i kao Grizzly, diplomirani inženjer geo-nečega, miran, staložen, istinoljubiv i političar. To djeluje nespojivo, al’ dobro sad...

Uza svoj doprinos sveopćem boljitku na županijskoj političkoj sceni, ovaj političar “pučanin” kruh je zarađivao kao tehnički direktor vodovoda u komunalnoj tvrtki “Ponikve”. Ovdje se odmah nametnula paralela s Lucijem Sestom Deksterom, pripadnikom treće kohorte pretorijanaca u doba rimskoga cara Domicijana, koji je o vlastitom trošku uveo vodovod u Fulfinum (pokojni antički gradić u blizini Omišlja), te tako zaradio zahvalu uklesanu u kamenu ploču. Za razliku od L.S.D.-a, naš je junak sudjelovao u obnovi i izgradnji vodovoda na cijelom otoku Krku (u doba raznih vladara), ali ne svojim novcem, nego novcem svih stalnih i povremenih žitelja otoka. Mislili smo apelirati na lokalno pučanstvo da i njemu postavi kamenu ploču, ali s obzirom na cijenu kubika vode, bojimo se da ga netko ne “poploči”!

Trenutno je izabran za zamjenika gradonačelnika grada Krka - pravi ”vejski velmoža”.

Biračko tijelo već godinama osvaja principijelnošću i iskrenošću. Kako ne bi obmanuo birače, predizborna obećanja uopće ne daje. Imovinsku karticu nije objavio, ali pouzdano znamo da posjeduje ženu i dvoje djece, u stvari, tko tu koga posjeduje vrlo je upitno, no o tome drugom prilikom... Uz navedeno, posjeduje i bogatu kolekciju fotografija divljih odlagališta smeća na otoku Krku, kojima u kolega vijećnika budi ekološku svijest. Njegova maksima je: Ne bacaj rđavog fiću u našu lokvu miću!

U ovom trijumviratu, taj “veljački građanin” jedini je rođeni otočanin, stoga ljetuje u Begovom Razdolju...

Berislav Horvatić, doktor teorijske fizike, autor onog prvog citata s početka ovog teksta. U teoriji fizičar, u praksi zaljubljenik “pastirske arhitekture” (gromače, komarde, mrgari…), herpetofaune, lingvistike... Predanim je radom markirao šetnice puntarsko-starobašćanskoga kraja. Toliko dobro poznaje taj južni dio otoka, da ga ponekad za ophodnji čak i ovce zaustavljaju i pitaju kako najbrže stići do tog i tog drmuna. Kada već spominjemo ovce, prema vlastitom priznanju odličan je poznavatelj “ovačke” populacije. Iako sam ne posjeduje ni nacrtanu ovcu, jednim kratkim, ali odmjerenim pogledom bez problema će razaznati drašku od jurandvorske ovce. U idućem životu reinkarnirat će se kao pastir ili današnjom terminologijom - menadžer stada!

U ostatku knjige nazivan “Bero”, ponekada i “Berus” (Vipera berus - riđovka) zbog svojih sklonosti ka zmijskom svijetu.

Osim terenskog dijela posla, spašavao je stvari i kada smo zapeli na latinskom, grčkom, talijanskom, njemačkom, bodulskom i inom nama nerazumljivom jeziku.

Denis Lešić, najslabija karika ovog lanca. Običan laik koji se u sve petlja. Za politiku prepošten, za znanost preglup, no uz jednog političara i jednog znanstvenika uvijek dobro dođe i “udarnik” koji može potegnuti, kako ne bi sve ostalo na: trebalo bi…, moglo bi se…, bilo bi dobro….

Realan i skroman, nikada ni poželio nije i ovce i novce, uvijek samo novce! O ovcama se ipak treba brinuti, dok za novac nema brige. Novac već zbrinu supruga i “nejač”.

Dobno-empirijsko-intelektualno inferioran prethodno spomenutom dvojcu, no redovito se brije, za razliku od tih štovatelja - više lika, manje djela - Marxa i Engelsa.

Denis Lešić - dr.sc. Berislav Horvatić - Čedomir Miler

TAJNE OTOKA KRKA

Sasvim (ne)ozbiljno

 

Krk je velik otok, na kojemu ima mnogo zanimljivosti, ako znate gdje ih treba tražiti i ako imate volje za to. Ovaj se uradak može shvatiti i kao vodič za napredne kuriktofile, one koji su savladali osnovno gradivo, pa imaju volju i želju potrošiti nešto vremena u potrazi za manje konvencionalnim “turističkim zanimljivostima”. Teme koje ovdje obrađujemo nekima su znane, nekima pak nisu, pa zbog toga i naslov ove knjige “Tajne...”.

knjigaTOK2 m5