poza-gore.jpg
zabac2.psd
Narudzba-button.jpg
208 stranica formata 16x23 cm
Aquanet, Krk 2010.
ISBN 978-953-7122-21-8
Denis Lešić - dr.sc. Berislav Horvatić - Čedomir Miler

TAJNE OTOKA KRKA

Sasvim (ne)ozbiljno
Zašto ova knjiga?
Zašto ne!
“Danas knjige piše svatko” - odgovor je na jedan “mail” iz bogate elektroničke prepiske koja je prethodila ovoj knjizi, a da je tome stvarno tako, dokaz je pred vama.

Krk je velik otok, na kojemu ima mnogo zanimljivosti, ako znate gdje ih treba tražiti i ako imate volje za to. Ovaj se uradak može shvatiti i kao vodič za napredne kuriktofile, one koji su savladali osnovno gradivo, pa imaju volju i želju potrošiti nešto vremena u potrazi za manje konvencionalnim “turističkim zanimljivostima”. Teme koje ovdje obrađujemo nekima su znane, nekima pak nisu, pa zbog toga i naslov ove knjige “Tajne...”.
Otok KRK-button 2.jpg
Kosljun-button 2.jpg
Iz sadržaja:

Bitka kod Voza
Neman iz Loch Jezera
Dubašnica - sv. Apolinar
Dubašnica - Vlasi / Morlaci / Dubašljani
Živio kralj!
Milohnić - To su bile žene!
TOK-button 2.jpg
Grad KRK-button 2.jpg
Ponikve
     Ribarski dan
     Sv. Jakov u Ponikvici - malarija
     Hidroakumulacija
Kornićarska nafta
Nadnaravno - malići / more / krsnici / kudlaci
Otok KRK-1 izd-button 2.jpg
Dobrinj-button 2.jpg
karta KRK-button 2.jpg
Prniba
Puntarska ploča - Janko umrit češ tvrd!
Stara Baška
     Celjski vinogradi
     Krajani
     Praća
arvalis-gumb-bez slova.png
k8.png
Kamenarije
     gromače
     škalica / stupi
     šuplja gomila
     tunel za ovce
     guvno
     vapnenice
     kameni detalji
     zdenci
     draški bunari
     puntarske komarde
     mošune
     mrgari
k1.png
ARVALIS 
j.d.o.o. Zagreb
izdavaštvo  i
grafičko oblikovanje
k5.png
k6.png
Bespuća povijesne zbiljnosti
Kričamska jama
Belove stene
Slapovi Krka
Spor Draga Bašćanska - Vrbnik
Tunel u Vrbničkom polju
Herpeto-boduli
Crtica o autorima - Tko stoji iza (ili ispred) ovog nedjela?
Čedomir Miler, među prijateljima poznat i kao Grizzly, diplomirani inženjer geo-nečega, miran, staložen, istinoljubiv i političar. To djeluje nespojivo, al’ dobro sad...

Uza svoj doprinos sveopćem boljitku na županijskoj političkoj sceni, ovaj političar “pučanin” kruh je zarađivao kao tehnički direktor vodovoda u komunalnoj tvrtki “Ponikve”. Ovdje se odmah nametnula paralela s Lucijem Sestom Deksterom, pripadnikom treće kohorte pretorijanaca u doba rimskoga cara Domicijana, koji je o vlastitom trošku uveo vodovod u Fulfinum (pokojni antički gradić u blizini Omišlja), te tako zaradio zahvalu uklesanu u kamenu ploču. Za razliku od L.S.D.-a, naš je junak sudjelovao u obnovi i izgradnji vodovoda na cijelom otoku Krku (u doba raznih vladara), ali ne svojim novcem, nego novcem svih stalnih i povremenih žitelja otoka. Mislili smo apelirati na lokalno pučanstvo da i njemu postavi kamenu ploču, ali s obzirom na cijenu kubika vode, bojimo se da ga netko ne “poploči”!

Trenutno je izabran za zamjenika gradonačelnika grada Krka - pravi ”vejski velmoža”.

Biračko tijelo već godinama osvaja principijelnošću i iskrenošću. Kako ne bi obmanuo birače, predizborna obećanja uopće ne daje. Imovinsku karticu nije objavio, ali pouzdano znamo da posjeduje ženu i dvoje djece, u stvari, tko tu koga posjeduje vrlo je upitno, no o tome drugom prilikom... Uz navedeno, posjeduje i bogatu kolekciju fotografija divljih odlagališta smeća na otoku Krku, kojima u kolega vijećnika budi ekološku svijest. Njegova maksima je: Ne bacaj rđavog fiću u našu lokvu miću!
U ovom trijumviratu, taj “veljački građanin” jedini je rođeni otočanin, stoga ljetuje u Begovom Razdolju...
Berislav Horvatić, doktor teorijske fizike, autor onog prvog citata s početka ovog teksta. U teoriji fizičar, u praksi zaljubljenik “pastirske arhitekture” (gromače, komarde, mrgari…), herpetofaune, lingvistike... Predanim je radom markirao šetnice puntarsko-starobašćanskoga kraja. Toliko dobro poznaje taj južni dio otoka, da ga ponekad za ophodnji čak i ovce zaustavljaju i pitaju kako najbrže stići do tog i tog drmuna. Kada već spominjemo ovce, prema vlastitom priznanju odličan je poznavatelj “ovačke” populacije. Iako sam ne posjeduje ni nacrtanu ovcu, jednim kratkim, ali odmjerenim pogledom bez problema će razaznati drašku od jurandvorske ovce. U idućem životu reinkarnirat će se kao pastir ili današnjom terminologijom - menadžer stada!

U ostatku knjige nazivan “Bero”, ponekada i “Berus” (Vipera berus - riđovka) zbog svojih sklonosti ka zmijskom svijetu.

Osim terenskog dijela posla, spašavao je stvari i kada smo zapeli na latinskom, grčkom, talijanskom, njemačkom, bodulskom i inom nama nerazumljivom jeziku.
autori.png
Denis Lešić, najslabija karika ovog lanca. Običan laik koji se u sve petlja. Za politiku prepošten, za znanost preglup, no uz jednog političara i jednog znanstvenika uvijek dobro dođe i “udarnik” koji može potegnuti, kako ne bi sve ostalo na: trebalo bi…, moglo bi se…, bilo bi dobro….

Realan i skroman, nikada ni poželio nije i ovce i novce, uvijek samo novce! O ovcama se ipak treba brinuti, dok za novac nema brige. Novac već zbrinu supruga i “nejač”.

Dobno-empirijsko-intelektualno inferioran prethodno spomenutom dvojcu, no redovito se brije, za razliku od tih štovatelja - više lika, manje djela - Marxa i Engelsa.
Juzni KRK-button 2.png
arval-logo.psd
facebook_button_1.jpg.gif
facebook-logo.psd
  [izdavaštvo i grafičko oblikovanje]
   HOME	IZDAVAŠTVO            NARUDŽBE/PLAĆANJE
TAJNE omot.jpg
Maloprodajna cijena: 80 kuna
U cijenu uključena poštarina/dostava
z1.png
z2.png
z4.png
z3.png
z5.png